Dynaaminen Demo – eli miten demokratiaa vahvistetaan

http://www.vihreat.fi/blogit/satu-haapanen/dynaaminen-demo-eli-miten-demokratiaa-vahvistetaan

Ennen eduskuntaan tuloani en ollut kuullutkaan Demosta, puolueiden kansainvälistä demokratiayhteistyötä tekevästä järjestöstä. Luulenpa, että monelle muullekin Demo on vielä melko tuntematon yhteistyöverkosto. Kuitenkin Demolla on laajapohjainen omistajuus; organisaatio, joka pyrkii kansainväliseen demokratian vahvistamiseen, kuuluu kaikille eduskunnassa edustettuina oleville puolueille. Asiantuntijajärjestön tehtävänä on kanavoida puolueiden politiikkaosaamista hauraiden valtioiden ja kehitysmaiden käyttöön eri yhteistyömuotojen kautta. Puolueet ovat toiminnassa tasavertaisia, hallituksen puheenjohtajuus vaihtuu kahden vuoden välein ja hallituksessa on edustus jokaisesta eduskuntapuolueesta. Demon resursseina ovat kuusi työntekijää Suomessa, pieni toimisto Nepalissa sekä puolueet, joiden osaaminen muodostaa perustan poliitikkojen väliselle kansainväliselle yhteistyölle.

Demo pyrkii tukemaan kehittyviä demokratioita monin tavoin. Perustamisestaan vuonna 2006 Demo on toiminut Tansaniassa, Nepalissa, Ghanassa, Sambiassa, Tunisiassa ja Libyassa. Tällä hetkellä maakumppaneita on neljä. Demo tukee esimerkiksi nuorille poliitikoille suunnattua politiikkakoulua Tunisiassa. Koulun tarkoituksena on luoda mahdollisuus vuoropuhelulle eri puolueiden nuorten välillä ja antaa nuorille yhteiskunnallisille vaikuttajille tietoa ja välineitä toimia monipuoluejärjestelmässä. Tunisiassa ollaan parhaillaan laatimassa maalle perustuslakia, joten tunisialaispoliitikot ovat hyvin kiinnostuneita, kuinka suomalainen lainsäädäntöelin ja oikeuselimet toimivat.

Tansaniassa Demo on työskennellyt Tansanian naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi. Tansanialaisten puolueiden naisjärjestöjen välille on perustettu yhteistyöfoorumi ja vuoropuhelu Suomen ja Tansanian naispoliitikkojen välillä on vilkasta. Nepalissa on luotu maan ensimmäinen nuorten yhteispoliittinen ohjelma. Sambiassa demokratiatyön painopisteenä on naisten kunnallispoliittisen osallistumisen vahvistaminen.

Moni kansanedustaja on osallistunut vapaaehtoisesti Demon ohjelmiin kohdemaissa. Itse pääsin keväällä 2012 vetämään työpajaa libyalaisille naisille, jotka valmistautuivat maan historian ensimmäisiin parlamenttivaaleihin. Vuorovaikutus innostuneiden ja sydämellisten libyalaisnaisten kanssa oli ainutlaatuista ja auttoi itseäni ymmärtämään demokratian hienoa ja syvää olemusta.

Kotimaassa Demo pyrkii lisäämään puoluetoimijoiden kiinnostusta ja osallistumista kehitysyhteistyöhön ja demokratiatukeen. Demon vuoden 2014 työohjelmaan kuuluukin sen työn tietoiseksi tekeminen kotimaassa, niin valtakunnan kuin paikallispolitiikankin tasolla.

Silloin tällöin tuntuu, että Suomessa ei osata arvostaa sitä hienoa kansanvallan kehitystä, mitä meillä on tapahtunut 150-vuotisen valtiopäivätoiminnan aikana. Se, että valta on todellakin kansalaisten käsissä ja päätöksenteko tapahtuu rauhanomaisesti kansalaisyhteiskunnan ollessa vahvasti läsnä ei ole itsestäänselvyys. Suomalaisten naisten matka vallankahvaan on ollut sekin pitkä, mutta ei mahdoton, mikä toimii kannustavana esimerkkinä kehittyvien demokratioiden naisille. On etuoikeus saada kertoa tulevansa maasta, jossa naiset saivat ensimmäisenä maailmassa täydet poliittiset oikeudet. On mukava myös kertoa esimerkiksi valiokuntatyöstä, jossa hallitus ja oppositio sorvaavat yhdessä mietintöjään ja lausuntojaan lakiesityksiin. Demon päämääränä kehitysmaissa onkin eri puolueiden, myös pienimpien ryhmien, tuonti samojen pöytien ääreen, joka on mitä parhainta konfliktien ehkäisyä.

Elämme maailmassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi akuutti Syyrian tilanne vaikuttaa kaikkialle, myös meihin. Emme voi katsella sivusta, kun ihmisoikeuksia poljetaan, ja joidenkin ihmisryhmien ääni vaiennetaan. Ulkopoliittisesti Suomi on profiloitunut rauhanrakennukseen, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseen. Puolueilla on tässä työssä oma vahva roolinsa. Alkavana vuonna Demo pyrkii tekemään osuutensa, jotta maailma olisi vähemmän tulenarka ja enemmän kannustava, sovitteleva ja demokraattinen – jotta sinun, minun ja hänen äänensä kuuluisivat.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.