Eläimistä on huolehdittava

Eläimistä on huolehdittava (Kaleva, 4.4.2019)

Sivistyneeseen valtioon kuuluu heikoimmista huolehtiminen. Eläimillä ei ole omaa ääntä. Siksi on ihmisen vastuulla pitää eläinten hyvinvoinnista huolta.

Minut tunnetaan laadukkaan koulutuksen puolustajana, mutta harvempi tietää, että eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa neljä vuotta istuessani perehdyin tarkasti eläinten hyvinvointiin ja vaelluskalakantojen tilanteeseen. Puolustin tiukasti pyyntikuhan alamitan nostamista, kalateiden rakentamista ja lohen kalastuskiintiön laskemista tutkijoiden suosittelemalle kestävälle tasolle. Haluan turkistarhauksen loppuvan ja eläinkokeiden korvaamista vaihtoehtoisilla tutkimusmenetelmillä.

Eläinten oikeudet kytkeytyvät myös Eurooppa-politiikkaan. On vaikutettava siihen, että pitkät eläinkuljetukset kielletään, kalastuskiintiöt pysyvät kestävinä, salametsästykseen puututaan ja kulkueläinten huono kohtelu tehdään rangaistavaksi.

Suomessa on syytä laatia eläinsuojelulaki, joka huomioi eläinten lajityypillisen käyttäytymisen ja takaa eläimille veden ja ruoan saannin ja riittävän ja virikkeisen tilan liikkua. On syytä vihdoin perustaa eläinsuojeluvaltuutetun virka ja turvata valvonnan resurssit.

Vaelluskalojen heikkojen kantojen vahvistamiseksi täytyy rakentaa lisää kalateitä ja velvoittaa vesivoimayhtiöt osallistumaan rakentamisen kustannuksiin. Tämä koskee erityisesti pohjoisia jokia kuten Iijokea. Kalastus on luontainen pohjoinen elinkeino ja kalakantojen elvyttäminen on tärkeää paitsi monimuotoisuuden myös alueen vetovoiman kannalta.

Eläinten hyvinvointi kytkeytyy usein ihmisen hyvinvointiin. On turvattava maanviljelijöiden jaksaminen riittävillä lomituspalveluilla ja eläinten hoitoon on saatava opastusta. Parhaimmillaan eläin antaa ihmiselle voimaa ja tukea arkeen. Mutta eläimellä on myös itseisarvonsa, eikä ahneus, eikä oman edun tavoittelu saa koskaan mennä eläimen hyvinvoinnin ohi. 

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.