Potkua politiikkakoulusta

4.6.2020 Mun Oulu – verkkolehti

Kuinka ottaa kantaa ja miten saan ääneni kuuluville? Näihin kysymyksiin vastaa Oulussa keväällä käynnistynyt Nuorten politiikkakoulu.

Politiikkakoulu sai alkunsa, kun pari nuorisovaltuuston jäsentä, muutama innostunut virkamies ja allekirjoittanut rakentelivat ohjelman, jolla innostetaan nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan kaupungin asioihin. Ajatus sai niin hyvän vastakaiun Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRAssa, että Oulu pääsi mukaan SITRAN Demokratiakokeilut2020 ohjelmaan ja sai politiikkakouluun runsaan vuoden rahoituksen. Tällä rahalla palkattiin kaksi työntekijää, jotka varmistavat hankkeen etenemisen. Huomattavaa on, että nuorten politiikkakoulussa vahvaa ääntä käyttävät nuoret, jotka ideoivat ja toteuttavat hanketta nuorisotyöntekijöiden ja projektin työntekijöiden kanssa.

Nuorten politiikkakoulu koostuu kolmesta osasta: sukupolvien välinen oppiminen, nuorten yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen vahvistaminen sekä koulussa tapahtuvan demokratiakasvatuksen tukeminen ja syventäminen. Mukana on viisi koulua, joissa etsitään uusia tapoja vaikuttaa ja otetaan raikkaalla tavalla kantaa kaupungin asioihin. Uusista demokratiamenetelmistä kootaan materiaalipaketti, joka on monistettavissa minne tahansa kokeiltavaksi.

Nuorten näkemykset tuodaan myös kaupungin päätöksentekoon lautakuntiin ja valtuustoon asti. Erityinen huomio hankkeessa kohdistuu nuoriin, jotka eivät vielä osallistu tai tunne voivansa vaikuttaa omiin tai yhteiskunnallisiin asioihin. Siksi politiikkakoulu jalkautuu sinne, missä nuoret ovat: nuorisotaloille, puistoihin ja eri kaupunginosiin. Myös kulttuurin, taiteen ja liikunnan keinoja kokeillaan vaikuttamisen välineinä.

Politiikkakoulussa etsitään aivan uudenlaisia tapoja vuoropuheluun ja vaikuttamiseen. Kevään aikana politiikkakoulu on toiminut verkossa instagram-tilillään ja järjestänyt kummivaltuutettujen koulutuksen, jolla heitä valmistetaan kertomaan omat tarinansa, mikä sai heidät lähtemään vaikuttamisen tielle. Osa nuoriso- ja kaupunginvaltuutetuista on jo vieraillut verkossa kouluilla ja kouluvierailuja jatketaan syksyllä. Kesän aikana nuoret ja vaikuttamisen konkarit pääsevät jututtamaan toisiaan pyöräilyn merkeissä, mistä kuulemme pian lisää. 

Oulussa on tehty jo vuosien ajan hyvää työtä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi. Esimerkkinä tästä ovat lasten ja nuorten osallisuusryhmät ja nuorisovaltuusto sekä nuorten osallistuminen lautakuntien kokouksiin. Syksyllä on jälleen nuorisovaalit, johon politiikkakoulu osaltaan innostaa nuoria osallistumaan.

Tärkeintä on löytää itsestään rohkeutta ja tietää, miten voin vaikuttaa itseäni koskeviin ja ympärilläni tapahtuviin asioihin. Vaikuttamiseen voi kasvaa ja sitä voi ja pitääkin harjoitella. Kaupungin päätöksenteko kaipaa myös nuorilta raikkaita ajatuksia ja uusia näkökulmia, kuinka elää 2030-luvun maailmassa. Ummehtuneissa kokoushuoneissa istuminen kun ei tulevaisuuden päättäjiä kiinnosta.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.