Oulaskankaan synnytysosasto säilytettävä

Julkaistu Kalevassa 16.5.2014

Oulaskankaan synnytysosasto säilytettävä

Oulaskankaan synnytysosastolla syntyy vuosittain noin 1000 vauvaa.
Uuden päivystysasetuksen myötä keskusteluun on noussut Oulaskankaan
synnytysosaston lakkauttaminen päivystävän lastenlääkärin puuttumisen
vuoksi.

Mielestäni Oulaskankaan synnytysosasto on säilytettävä. Jo nyt osastolle
saapuu synnyttäjiä pitkien matkojen päästä. Jos synnytysmatka pitenee
Ouluun asti, maallikkokin ymmärtää, että 100 – 200 kilometrin matkaan
sisältyy monia riskejä sekä äidin että lapsen kannalta.

Syntymä on aina yhteisöllinen tapahtuma. On tärkeää, että toisen
vanhemman lisäksi pikkusisarukset pääsevät tervehtimään uutta tulokasta. Jos synnytys siirtyisi Ouluun asti, vaatisi toiselta vanhemmalta melkoisen ponnistuksen kuljettaa perheen muut lapset vastasyntynyttä katsomaan. Synnyttäneelle äidille on useimmiten tärkeää saada myös muut lapset lähelle pian synnytyksen jälkeen.

Keskusteltuani Oulaskankaalla synnyttäneiden naisten kanssa, ovat he
kertoneet arvostavansa kodinomaista synnytyslaitosta. Lapsen syntymä on vanhempien elämän merkittävin hetki, jolloin suhde lapseen alkaa muodostua. Ensimmäisiä hetkiä ei saa pilata kiire eikä huoli siitä, ehtiikö laitokselle ajoissa.

Asia on myös tasa-arvokysymys. Maakunnassa, jossa väkiluku on hyvin
nuorta, ja nuorten naisten muutto muualle voimakasta, on tärkeää osoittaa konkreettisin teoin, että pidämme hyvää huolta nuorista naisista, perheistä ja lapsista.

Päivystysasetuksen tulisi sallia väljyyttä tulkinnalle, että jos paikalla on päivystävää asiantuntevaa lääkärikuntaa, kuten Oulaskankaalla on, voisi tämä resurssi korvata päivystävän lastenlääkärin. Tälläkin hetkellä riskisynnyttäjät ohjataan OYS:iin hyvissä ajoin ja päivystävää
lastenlääkäriä tarvitaan erittäin harvoin.

Asian avain on ennen kaikkea maakunnan päättäjien käsissä.
Synnytyslaitoksen kohtalo on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin
hallituksen ja valtuuston käsittelyssä lähiaikoina. Sairaanhoitopiiri
päättää, myöntääkö se 400 000 euroa päivystävän lastenlääkärin
palkkaamiseen.

Oulaskankaan elinvoimainen sairaala kärsii kokonaisuudessaan, jos sen yksi tärkeä toiminto lakkautetaan. Muun muassa ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoilta loppuu mahdollisuus tehdä harjoittelua läheisellä synnytysosastolla. Samalla entisestään ruuhkainen OYS kuormittuu uusista synnyttäjistä, jotka eivät kasvavan väestön alueellamme ole suinkaan vähenemään päin.

Oulaskankaan synnytysosasto on olennainen osa alueemme hyvinvointipalveluja. Sen lakkauttaminen aiheuttaisi kohtuutonta haittaa jokilaaksojen nuorille asukkaille. Vetoan sairaanhoitopiirin päättäjiin, että katsotte asiaa äitien ja perheiden näkökulmasta, ja myönnätte tarvittavat resurssit päivystävän lastenlääkärin palkkaamiseen Oulaskankaan synnytysosastolle. Samalla teette korvaamattoman palveluksen vuosittain tuhannelle nuorelle perheelle ja heidän pienokaisilleen – tulevaisuutemme rakentajille.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.