Turkistarhaus on lopetettava

Jätän tänään vastalauseen maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintöön koskien kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi. Olin valiokunnassa ainoa, joka kannatti turkistarhauksen kieltämistä.
Vasemmistoliiton, sdp:n, kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja rkp:n edustajat halusivat jatkaa turkistarhausta.

Esitin vastalauseessani, että kansalaisaloite hyväksytään ja turkistarhaus kielletään eettisin, eläinsuojelullisin ja ympäristösuojelullisin perustein.

Vasemmistoliiton edustaja jättää myös vastalauseen, jossa hän toivoo turkiseläinten olojen parantamista, mutta tarhauksen kieltämistä hän ei kannata.

Turkiseläimet ovat luonteeltaan villieläimiä, jotka vaativat lajityypillisesti suuren reviirin. Liian pienet häkit, virikkeettömyys, maapohjan puuttuminen ja monien lajityypillisten tarpeiden laiminlyönti aiheuttavat eläimille turhaa kärsimystä. Turkiseläinten tarhaus ei ole perusteltua nykypäivänä, kun turkis on korvattavissa muilla materiaaleilla.

Eduskunta äänestää turkistarhauksen kieltämisestä lähipäivinä. Tämän Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen kansalaisaloitteen on allekirjoittanut lähes 70 000 ihmistä. Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan ainoastaan neljäsosa suomalaisista kannattaa turkistarhauksen nykymuotoista jatkamista. Turkistarhauksen lopettamiselle on siis laajasti tukea.

Suomen on seurattava monen muun eurooppalaisen maan esimerkkiä ja kiellettävä turkistarhaus siirtymäajalla. Samalla tarhaajien siirtymistä muihin elinkeinoihin on tuettava.

Lisätietoja: Satu Haapanen p. 094323034 satu.haapanen@eduskunta.fi

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.