Talvivaara vastuuseen

Onko Talvivaaran kaivoksella oikeus rikkoa kerta toisensa jälkeen lupauksensa ja sille myönnetyt lupaehtonsa? Vuosituhansia puhtaina säilyneet maat ja vedet uhkaavat tuhoutua lyhyessä ajassa yhden yhtiön vastuuttoman toiminnan johdosta.

Ei ole kulunut kuin viisi vuotta Talvivaaran nikkelikaivoksen avauksesta. Siinä ajassa on Talvivaarasta päässyt miljoonia kuutiometrejä jätevettä kainuulaiseen luontoon. Jos uraanipitoinen ja saastunut vesi pääsee Oulujokeen, vaarantuu satojen tuhansien ihmisten juomaveden saanti. Saastuminen uhkaa koko Vuoksen vesistöä.

Toistuvien laiminlyöntien vuoksi Talvivaaran kaivoksen uskottavuus ja usko taloudelliseen kannattavuuteen on romahtanut myös sijoittajien taholta. Yhtiö on pettänyt kaikkien odotukset. Talvivaaran laajentuminen on mahdoton ajatus. Koska liuotustekniikka ja jätealtaiden pohjarakenteet Talvivaaran kaivoksessa ovat osoittaneet mahdottomuutensa, jää tässä tilanteessa ainoaksi mahdollisuudeksi siivota jäljet, korjata ympäristölle aiheutuneet vahingot ja sulkea kaivos.

Kainuulaisille on Talvivaarasta aiheutunut paljon mielipahaa ja taloudellisia menetyksiä. On tärkeää, että kainuulaisten oikeudet taataan ja heille korvataan kaivostoiminnan epäonnistumisesta johtuneet vahingot.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.