Mietteitä demokratiasta

Demokratia on niin arvokas asia, että sitä kannattaa varjella herkeämättä. Demokratian – kansanvallan – perusta on osallisuus ja jokaiselle itseisarvona kuuluva vaikutusvalta. Demokratian vihollisia ovat harvainvalta, yksinvalta, väkivalta, piittaamattomuus, toisen vaientaminen tai näkymättömäksi tekeminen ja tosiseikkojen pimittäminen. Demokratiaan kuuluu myös perusteltu kritiikki, mutta ei toisten aliarvioiminen.

Olen pohtinut demokratian olemusta tällä viikolla monessa yhteydessä. Kuntauudistuksen olennainen osa on kuntalaisten osallisuuden varmistaminen lähidemokratian keinoin. Kehysriihen osinkoselkkaus, joka toivottavasti nyt korjautui, johtui osittain kiireestä, osittain päätöksen tekemisestä pienellä joukolla. Demokratian läsnäolon tuntee suuressa valiokunnassa, jossa jokainen ministeri käy kansan valitsemilta edustajilta varmistamassa Suomen kannan ennen Brysselin ministerikokouksiin lähtöä. Demokratiasta keskusteltiin myös Venäjän duuman puhemies Naryshkinin kanssa hänen vieraillessaan eduskunnassa.

Ensimmäinen kansalaisaloite on tulossa eduskuntakäsittelyyn ja sen käsittelystä antoivat eduskuntaryhmät tällä viikolla lausuntonsa puhemiesneuvostolle. Pisimmälle demokratiaa toteutetaan Sveitsissä, jossa kansa suoralla kansanäänestyksellä päättää kansalaisten aloitteiden kohtalosta. Suoraa kansanäänestystä voitaisiin meilläkin kokeilla useammin vaikka kuntatasolla.

Vastuunotto yhteisistä asioista opitaan kotona ja koulussa. Lasta ja nuorta kuulemalla ja päätöksentekoon mukaan ottamalla varmistamme demokratian jatkuvuuden, ja että tulevaisuuden ongelmillakin on ratkaisijansa.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.