Kansalaisaloitteita ei saa haudata valiokuntiin

http://www.vihreat.fi/tiedotteet/eduskuntaryhman-lausunto-kansalaisaloitteen-kasittelysta-eduskunnassa

Tiedote 4.4.2013

Vihreä eduskuntaryhmä:

Kansalaisaloitteita ei saa haudata valiokuntiin

Kaikille kansalaisaloitteille on taattava eduskunnassa asianmukainen ja tasaveroinen käsittely. Vihreä eduskuntaryhmä esittää, että valiokunnilla olisi velvollisuus ottaa kansalaisaloitteet ripeästi perusteelliseen käsittelyyn.

– Vähintään 50 000 ihmisen kannattaman aloitteen hiljainen hautaaminen valiokuntaan ei vastaisi sitä, mitä kansalaisaloitteella tavoiteltiin, kun se kaikkien puolueiden kannatuksella kirjattiin perustuslakiin, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Valiokuntien tulisi kahden kuukauden sisällä ilmoittaa, milloin ja miten aloite otetaan käsittelyyn. Aloitteet tulee käsitellä kohtuullisessa ajassa eikä niiden saa antaa raueta vaalikauden vaihtuessa.

Jos aloitekäytäntö latistetaan alkuunsa, Vihreä eduskuntaryhmä uskoo sen vähentävän uskoa edustukselliseen demokratiaan.

– Kymmenillä tuhansilla allekirjoittajilla on oikeus saada tietää mitä heidän aloitteelleen tapahtuu ja kuulla perustelut. Siksi valiokuntakäsittelyä olisi hyvä avata esimerkiksi lähettämällä aloitteen käsittelyn ensimmäinen asiantuntijakuuleminen suorana verkossa, Haavisto sanoo.

On tärkeää, että kansalaisaloitteista äänestetään eduskunnan suuressa salissa. Vihreä eduskuntaryhmä edellyttää, että eduskunnan valiokunnissa käytännöksi muodostuu joko hyväksyvän tai hylkäävän mietinnön tekeminen ja sen lähettäminen täysistunnon äänestykseen.

Lisätietoja: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto, p. 050 574 0924 (avustaja Joel Linnainmäen numero)

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.