Saamenkieliset tv-uutiset alkuiltaan!

Saamenkieliset uutiset näkyvät saamelaisalueen ulkopuolella epäinhimillisiin katseluaikoihin noin puolenyön paikkeilla. Olisi kuitenkin tuhansien saamelaisten ja valtaväestön kannalta tärkeää, että Ylen lähettämät saamelaisuutiset olisivat katsottavissa katseluaikoihin, jolloin uutiset ovat vielä tuoreita, ja jolloin suuri osa väestöstä seuraa mediaa.

Saamelaisuutiset välittävät tietoa maamme pohjoisista osista ja Euroopan pohjoisimmista alueista.Tämä tietämys on erittäin tarpeellista koko maan väestölle, kun puhutaan Arktisten alueiden kehittämisestä ja erityispiirteiden huomioimisesta.

Uutiset ja saamen kielellä lähetettävät muut ohjelmat tukevat saamen kielten ja kulttuurin säilymistä ja vahvistumista. Saamenkieliset suomeksi tekstitetyt uutiset ja ohjelmat välittävät koko väestölle kuvaa ja tietoa elävästä kulttuurista, joka on myös tärkeä osa suomalaisuutta.

Saamelaisten lasten ja nuorten vahvan minuuden kannalta on tärkeää, että myös heidän vanhempansa voivat seurata ajankohtaisia asioita omalla kielellä. On myös valtaväestön oikeus saada kattavaa tietoa oman maan väestön asioista sekä oman maan kulttuureista. Saamenkielisten suomeksi ja ruotsiksi käännettyjen lastenohjelmien määrän soisi myös lisääntyvän.

Ylen tulee ottaa huomioon sekä saamenkielisestä väestöstä, että ei-saamenkielisestä väestöstä kumpuava tarve ja toive sijoittaa saamenkieliset uutiset alkuiltaan. Tämä on tärkeää paitsi monikulttuurisuuden näkökulmasta, niin välttämätöntä Suomen kansalaisten, saamelaisten, perusoikeuksien toteutumisen kannalta.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.