Satun Yle Oulu nettikolumni

Uusi vuosi tuo valoa erityisesti nuorille. 1. tammikuuta astui voimaan yhteiskuntatakuu, jota myös nuorisotakuuksi kutsutaan. Takuu koskee kaikkia alle 25 –vuotiaita siten, että koulunsa päättäneille ja työttömäksi jääneille nuorille taataan koulutus-, harjoittelu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikka kolmen kuukauden sisällä työttömäksi jäämisestä. Nuorisotakuu antaa varmuuden myös alle kolmikymppiselle vastavalmistuneelle työ- tai harjoittelupaikasta kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta. Työnantajille on tarjolla kannustimia nuoren työllistämiseksi.
Onnistuessaan nuorisotakuu on koko yhteiskunnan ilon aihe. Opiskeleva ja työtä tekevä nuori ihminen on tae kestävästä tulevaisuudesta. Siksi nuorisotakuun toteuttaminen on kaikkien vastuullisten tahojen yhteinen tehtävä. Työvoimahallinnon ohjauksen lisäksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä oppilaitosten ja työnantajien välillä. Työmarkkinat ovat avaintekijä nuorisotakuun onnistumisessa. Kuntiin tarvitaan vastuuhenkilöitä huolehtimaan takuun toteutumisesta oman kunnan nuorten kohdalla. Opinto-ohjauksella on merkittävä rooli. Koulutuspaikkojen riittävyys on erityisesti Oulun seudun haaste. Ammatillisen koulutuksen paikkoja on yksinkertaisesti saatava lisää. Samalla on pidettävä huoli, että nuori ei jätä koulutusta kesken. Kirjoista ja kansista ”kadonneiden” 40 000 nuoren löytämiseksi tarvitaan etsivää nuorisotyötä, joka hakee nuoren vaikkapa kotoa harjoitteluun tai työpajalle.

Monelle nuorelle on syystä tai toisesta vaikeaa löytää paikkansa yhteiskunnassa. Usein tarvitaan läheisiä aikuisia tuuppaamaan nuorta kohti itsenäisyyttä ja vastuun ottoa omasta elämästä ja toimeentulosta. On aina onnittelun arvoinen asia, kun nuori aloittaa opiskelun, harjoittelun, työn tai lähtee tarvittaessa kuntoutumaan. Suuri kiitos kuuluu kaikille aikuisille, jotka omalla tavallaan auttavat nuorta opiskeluun ja työelämään kiinni pääsemisessä. Nuorisotakuun toteuttajia voimme olla jokainen valamalla lapsiin ja nuoriin itseluottamusta, elämäniloa ja tulevaisuuden uskoa. Nuorisotakuun aika on alkanut!

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.