Onnea nuori – on nuorisotakuun aika!

Uusi vuosi on alkanut toiveikkaissa merkeissä nuorten työllistymisen ja koulutuksen suhteen. 1. tammikuuta voimaan astunut yhteiskuntatakuu, jota myös nuorisotakuuksi kutsutaan lupaa nuorelle polun koulutukseen ja työelämään. Nuorisotakuu koskee kaikkia alle 25 –vuotiaita siten, että koulunsa päättäneille ja työttömäksi jääneille nuorille taataan jatkokoulutus-, harjoittelu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikka kolmen kuukauden sisällä työttömäksi jäämisestä. Nuorisotakuu antaa varmuuden myös alle kolmikymppiselle vastavalmistuneelle työ- tai harjoittelupaikasta kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta.

Onnistuessaan nuorisotakuu on koko yhteiskunnan ilon aihe ja hyvinvointivaltion onnistumisen mitta. Varmasti meitä kaikkia jännittää, toteutuuko nuorten yhteiskuntatakuu. Jokainen toivoo sen toteutuvan, niin paljon odotuksia ja toiveita takuuseen on ladattu paitsi poliitikkojen niin ennen kaikkea nuorten ja vanhempien taholla.

Nuorisotakuun toteuttaminen on vastuutettu pitkälti työvoimahallinnon harteille. Jotta nuorisotakuu toteutuisi, tarvitaan työvoimahallinnon lisäksi tiivistä yhteistyötä oppilaitosten ja työnantajien välillä. Työmarkkinat ovat avaintekijä nuorisotakuun onnistumisessa. Opinto-ohjaajien ja kaikkien nuorten parissa työskentelevien rooli on myös tärkeä. Tarvitaan myös kuntia, ja kuntiin vastuuhenkilöitä seuraamaan takuun toteutumista, sekä riittävästi koulutuspaikkoja ottamaan vastaan paikkoja hakevat nuoret. ”Kadonneiden” 40 000 nuoren löytämiseksi tarvitaan etsivää nuorisotyötä, joka hakee nuoren vaikkapa kotoa harjoitteluun tai työpajalle, ja tukee nuorta ajan ja arjen hallinnassa.

Alkuvaiheessa takuuta olisi tärkeä ohjeistaa kuntia sekä perehdyttää opettajat, nuorisotyöntekijät ja työnantajat nuorisotakuun toteuttamiseen. Ja, vasta, kun kaikki nuoret ovat tietoisia yhteiskuntatakuun mahdollisuuksista ja vasta, kun jokaisen kohdalla on todella yritetty ja onnistuttu opiskelu- tai harjoittelupaikan löytämisessä, voidaan todella puhua nuorisotakuun onnistumisesta.

Lapsi ja nuori symboloivat tulevaisuutta ja parempaa maailmaa. Vaikka elämässä menisi huonosti, halutaan nuorten nähdä onnistuvan. Siksi yhteiskuntatakuun onnistuminen on koko kansakunnan hyvinvoinnin vuoksi myös henkisesti tärkeää. Se antaa turvallisuuden tunteen ja vakuuden, että meillä riittää tekijöitä tulevaisuudessakin. Nuorisotakuun toteuttamiseen tarvitaan jokainen: kunnat, seurakunnat, yritykset ja yhteisöt. Keinoja nuorten työllistämiseen on monia, ja korvaus nuoren työllistävälle yrityksellekin kelpo, joten rahakaan ei ole este. Tukea ja apua nuoren työllistämiseen saa työvoimatoimistoista.
Uuden vuoden toivotuksena, toivon kaikkea hyvää nuorelle, joka rohkeasti aloittaa opiskelun, harjoittelun tai työn tai lähtee rohkeasti kuntoutumaan. Ja suuri kiitos kuuluu kaikille aikuisille, jotka kantavat vastuuta nuorten yhteiskuntaan sijoittumisesta ja auttavat omalla tavallaan nuorta opiskeluun ja työelämään kiinni pääsemisessä. Nuorisotakuun toteuttajia voimme olla jokainen rohkaisemalla lapsia ja nuoria elämäniloon ja tulevaisuuden uskoon. Nuorisotakuun aika on alkanut!

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.