Jo riittää Talvivaara

Kalevan Blogi 5.11.12

Talvivaarasta on tulossa hyvää kyytiä kansallinen katastrofi. Eikö jo riitä? Kaivos on suljettava ja liuotustekniikasta luovuttava.

Vaalien alla kävin sekä Kainuussa, että Pohjois-Savossa. Molemmissa Talvivaara nousi ensimmäiseksi puheenaiheeksi. Ymmärrän kainuulaisten varovaisuuden asiassa, kun kyse on monen elinkeinosta. Mutta haluavatko kainuulaisetkaan todella tätä? Koko kaunis maakunta matkailumahdollisuuksineen ja kulttuurimaisemineen on vaarassa tuhoutua yhden holtittoman kaivosyhtiön vuoksi.

Pohjois-Savossa oltiin suorapuheisempia. Vuoksen vesistössä näkyvät jo päästöjen jäljet esimerkiksi kalakantojen heikkenemisenä. Kaivos saastuttaa kahden maakunnan vesistöt, vie uimavedet ja kalavedet. Epäily sakka-altaan ohuen muovipohjan kestävyydestä oli Ylä-Savossa vahva.

Virkamiesten keinot lienee käytetty. Ainoa keino lopettaa koko hullutus on sulkea kaivos, ja korvata sen työntekijöille taloudelliset menetykset ensin kaivoksen ja sen osakkeenomistajien taholta ja jos ei muuten niin sitten valtiovallan pussista. Työntekijöille täytyy pyrkiä löytämään uudet työpaikat mahdollisimman pian.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.