Kansanedustaja Satu Haapanen Pohjois-Savossa

Kansanedustaja Satu Haapanen vieraili maanantaina Kuopiossa, Lapinlahdella ja Iisalmessa. Ylä-Savon vihreiden kuntavaaliehdokkaat nostivat alueen keskeisimmäksi ongelmaksi Talvivaarasta Vuoksen vesistöön valuvat päästöt. Tämän hetkisten päästöjen lisäksi ehdokkaita huolestuttaa erityisesti sivutuotteena syntyvä uraani ja siihen liittyvä lupaprosessi. “Talvivaaralle ei pidä antaa lupaa uraanin rikastamiseen”, sanoo Ylä-Savon vihreiden puheenjohtaja Anne Roponen.

Talvivaarassa käytettyjen myrkkyjen suuri määrä näkyy muun muassa tavaraliikenteen ja varsinkin yöllisen meluisan raideliikenteenmäärän suurena kasvuna, arvioivat ehdokkaat.

“Kalastajien mukaan Kiltuanjärvestä ei tule muikkuja entiseen tapaan ja kuhat ovat laihempia”, kertoo ehdokas Sinikka Niskanen.

Petri Karhu pukee sanoiksi kaivoksen päästöjen vaikutusalueella olevan huolen: “Kesäasuntojen ja maaomaisuuden arvo on romahtanut”. Karhua huolettaa myöskin kipsisakka- altaista mahdollisesti pohjavesiin valuvat myrkyt.

“Huoli yhdistää suurta joukkoa yläsavolaisia asukkaita, kalastajia ja metsästäjiä ja ratkaisu Talvivaaran ongelmaan täytyy löytyä eri tahojen yhteistyöllä”, ehdokkaat painottavat. 

“Talvivaaran kaivoksen päästöt eivät rajoitu enää Talvivaaran ympäristöön, vaan vahingoittavat enenevässä määrin myös Vuoksen vesistöä. Kaivoksesta uhkaa tulla jo kansallinen tragedia”, sanoo kansanedustaja Haapanen. 

Ylä-Savon vierailulla Haapanen keskusteli Kuopion torilla kaupunkilaisten kanssa muun muassa tietojärjestelmien yhteensovittamisesta ja nuorten kanssa opiskeluista ja työpaikoista. Lapinlahdella esiin nousi tyytyväisyys kunnan järjestämiin palveluihin. Ongelmaksi lapinlahtelaiset nostivat junayhteyksien huonontumisen: “Rata kulkee, mutta juna ei pysähdy”, tiivistää asian kansanedustaja Haapanen.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.