Lohi voitti eduskunnassa

 (Kaleva Pohjoisen ääni 20.10.)

Eduskunnan viikon kuuma puheenaihe oli kuningas lohi. Lohen puolustaminen ei tunne puoluerajoja, vaan yhdistää kansanedustajat, joille lohen kannan vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vihreät haluavat, että lohta riittää tuleville sukupolvillekin kalastettavaksi. Siksi pidämme tärkeänä, että Euroopan Unionin komissio vahvistaa ensi vuodeksi kansainvälisen kalastuskomitean suosituksen 54 000 lohikiintiöstä Itämerelle ja Pohjanlahdelle komission esittämän 109 000 lohen sijaan.

Pohjoisena kansanedustajana haluan, että lohi pääsee kutemaan kotijokiinsa.Vaikka Tornionjoen lohisaaliit tänä kesänä olivat lupaavia, ei se vielä kesää tee. Tärkeää on lohikantojen pysyvä vahvistuminen paitsi Torniojoen myös Simo-, Ii- ja Oulujoen osalta. Ehkä lohi nousee vielä joskus Kemijokeenkin. Kantojen vahvistaminen ei kuitenkaan yksistään riitä. Tarvitaan toimivia kalateitä ja kutupaikkojen ennallistamista. Tarvitaan kattava lohenhoitosuunnitelma. Tarvitaan kielto sekakanta- ja ajosiimakalastukselle. Tarvitaan tiukemmat keinot ryöstökalastuksen lopettamiseksi.

Lohen kalastuskiintiötä käsiteltiin eduskunnassa kolmessa valiokunnassa: maa- ja metsävaliokunnassa, ympäristövaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa. Kaikkien niiden kanta oli, että lohen kalastuskiintiö pitää asettaa lähemmäksi tieteellistä 54 000 lohen suositusta kuin komission esittämää 109 000. Tästä muodostuu Suomen kanta, joka mukanaan ministeri Koskinen lähtee Luxemburgiin neuvotteluihin. Eduskunta ilmaisi vahvan tahtonsa, jota neuvottelijoiden tulee noudattaa.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.