Mitä Nokian jälkeen

Forum24 kolumni

Nokian menestystarina on hiipunut jo jonkin aikaa. Silti ison yrityksen kompurointi koskee ja kauhistuttaa. Mammutti on lyyhistynyt.

Nokia on tuonut hyvinvointia Oulun seudulle. Se on taannut korkeatasoisen tekniikan koulutuksen jatkumisen ja työllistänyt myös ison joukon humanisteja, perheet ovat vaurastuneet ja rakentaneet elämänsä Ouluun tai lähiseuduille, ensimmäisten nokialaisten lapset luovat jo omia urapolkujaan. Nokian tuomilla yhteisöveroilla on rakennettu kouluja ja päiväkoteja. On vaikea kuvitella, millainen tämän päivän Oulu olisi ilman Nokian laajalle ja syvälle ulottunutta hyvinvointivaikutusta. Ainakin paljon pienempi ja kitukasvuisempi, luulisin.

 Toisaalta viisaat ovat aina tiedostaneet yhteen teollisuuden haaraan nojaamisen riskit. On ymmärretty muiden elinkeinojen tärkeys, mutta kieltämättä Nokian imago ja merkitys on ollut niin suuri, että muiden elinkeinojen systemaattinen kehittäminen on jäänyt sen varjoon. Onkin aika kaivaa esille uusien menestystarinoiden aihiot ja katsoa tulevaisuuteen. Millaisena haluamme nähdä Oulun kymmenen ja kolmenkymmenen vuoden päästä? Osaammeko nähdä sadan vuoden päähän? Tahtoa ja yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan. Ilmapiirillä on merkitystä. Jos uskomme hyvään tulevaisuuteen, se myös syntyy.

Analyysi voisi lähteä maailman nykytilanteesta. Sitä määrittää ainakin kolme isoa tekijää: hupenevat luonnonvarat, ilmastonmuutos ja runsas väestönkasvu. Väestönkasvu tietää ruoan tarvetta ja tarvetta koulutukselle, lääketieteelle ja erilaisille palveluille. Oulun insinöörejä tarvitaan kehittäjiksi vastaamaan energia- ja biotalouden haasteisiin. Puuklusteri tarvitsee osaajia. Siksi Oulussa olisi hyvä aloittaa jälleen rakennustekniikan yliopistollinen koulutus. Osaajia tarvitaan nimittäin puu- ja energiapihin rakentamisen aloille. Puuperäiset tuotteet korvaavat ennen pitkää öljyperäiset niin polttoaineissa kuin muussa materiassa.

Oulun seudulla, Tyrnävällä, tuotetaan maailman puhtainta siemenperunaa. Asia ei ole vähäpätöinen, kun kyse on maailman ruokaturvasta. Perunan energiapitoisuus ja sen viljelyn vähähiilisyys ovat osa maailman ruokaongelman ratkaisua. Pohjoisen puhtaat kasvuolosuhteet tarjoavat alustan luonnonmukaiselle tuotannolle, jolle riittää kysyntää lähellä ja kaukana.

Menestyksen aihioita on muitakin. Oulun seudun vahva kulttuuriosaaminen tulee tuotteistaa ja kulttuurin hyvinvointia luova merkitys tunnustaa. Yhtä lailla kuin insinööreistä, myös taiteilijoista on pidettävä kiinni ja annettava heille työrauha. He ovat yhteisömme sydän.

Koulutus puolestaan on yhteisömme sielu. Sen tasosta ei pidä tinkiä. Oulun vahvuuksia on kansainvälisesti korkeatasoinen opettajankoulutus. Koulutusosaamiselle on kysyntää niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Myös oululainen lääketiede on huippua. Kaivosklusteri onkin saanut jo oman ohjelmansa yliopistoon.

Oulun vastuulla on koko pohjoisen Suomen hyvinvointi. Yhdessä Kemi-Tornio -alueen kanssa löydämme uuden kasvun edellytykset. Oulun ja Lapin yliopistojen kannattaisi puolestaan tehdä enemmän yhteistyötä huippukoulutuksen eteen.

Mammutti nimeltä Nokia ei ehkä enää nouse, mutta sen pitkän loistavan elämän hedelminä on alueelle kuitenkin jääneet aivot, sydän ja vahva tekemisen meininki. Pidetään siitä kiinni.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.