Kiva palata töihin, mukava mennä kouluun!

Nettikolumni Oulu-lehti 4.8.2012

Elokuussa alkaa uusi vuosi. Paluu arkeen tuntuu useimmista hyvältä, on kiva palata töihin ja mukava aloittaa uusi lukuvuosi. Tunne on tuttu erityisesti opettajille, joiden vatsanpohjassa kutisee yhtälailla kuin oppilaillakin. On ihana aloittaa puhtaalta pöydältä.

Uuden aloittamiseen sisältyy paljon mahdollisuuksia. Järjestän työni paremmin, teen hyvin läksyt, siivoan kodin lauantaisin ja aloitan uuden harrastuksen. Järjestys ja säännönmukaisuus tuo turvallisuutta, mutta saattaa alkaa ahdistaakin, jos voimat arjen kannattelemiseen hiipuvat. Arki tarvitsee tekijöitä. Sen sujuminen vaatii perheeltä yhteistyötä, vastuun jakamista niin kotitöissä kuin raha-asioissakin.

Syksyn tullen onkin hyvä opetella uusia rutiineja, opettaa lapsia kotitöihin ja toisaalta opetella itse ottamaan välillä rennosti sallimalla itselle vaikka lukuhetki tai hyvä elokuva silloin tällöin.

Kesän aikana olen ihaillut kaikkia niitä mahdollisuuksia, mitä Suomessa on harrastamiseen ja itsensä kehittämiseen. Ja ne ovat ihan ilmaisia. Meillä on loistavat pyörätiet, puhtaat vedet uimiseen, puistoja ja ilmaiskonsertteja. Loistavinta Suomessa on ilmainen kirjasto, jossa kaikilla on pääsy uusimpaan tietoon tai maailmankirjallisuuden klassikoihin. Lapsille on hyvät leikkikentät ja nuorille urheilumahdollisuudet. Harrastamisen mahdollisuudet ovat monet. On itsestä kiinni, jääkö sisälle mököttämään vai lähteekö ulos ihmisten ilmoille.

Syksyn pimetessä on hyvä miettiä, onko lähipiirissäni ihmisiä, jotka tarvitsevat apua arjessa. Pääseekö naapurin pienten lasten äiti tai isä koskaan lenkille? Tarvitseeko tuttu rouva apua marjanpoiminnassa tai matonpesussa? Haluaisiko luokkani yksinäinen poika lähteä kanssamme pelaamaan?

Syksyn kuntavaalit haastavat pohtimaan hyvää arkea. On jälleen tilaisuus keskustella siitä, mikä elämässä on tärkeää. Emme välttämättä pysty tekemään paljoakaan eurokriisin ratkaisemiseksi, mutta positiivisella asenteella ja osallistumalla voimme vaikuttaa siihen, millaiseksi elämä lähipiirissämme ja ympäristössämme muodostuu. Syksy antaa meille uusia mahdollisuuksia, tartutaan niihin!

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.