Viikon kirja: Stengel Richard, Mandelan tie – 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta.

Sain juuri loppuun ystävältäni saamani Richard Stengelin kirjoittaman kirjan Mandelan tie – 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta. Kirjaa lukiessa tajuaa, kuinka lähellä Mandelan tavoittelemaa unelmayhteiskuntaa tasavertaisine mahdollisuuksineen olemmekaan, ellemme itse pilaa tilaamme halventamalla demokratiaa, jakamalla resursseja epäoikeudenmukaisesti ja luovuttamalla itsemääräämisoikeuttamme esimerkiksi ylikansallisten yhtiöiden käsiin.

Jopa vankiloissa, missä Mandela vietti 27 vuotta elämästään, hän varjeli elämää ja jakoi oikeudenmukaisuutta kasvattamalla puutarhaansa ja antamalla vihannekset kaikkien – vieläpä vartijoiden perheiden – syötäväksi. Kirjaa lukiessa kokee voimakkaasti olevansa Mandelan ajan lapsi, jolloin tuoreessa muistissa ovat vielä kansainvälinen painostus
rotusorron lopettamiseksi ja elokuva Steve Bikosta.

Mutta Mandela ei jää vain rotutaistelun voittajaksi tai Etelä-Afrikan ensimmäiseksi demokraattisilla vaaleilla valituksi presidentiksi vaan hänen sanomansa vapaasta ihmisestä ja tasavertaisesta yhteiskunnasta – kaikessa yksinkertaisessa vaikeudessaan – elää koko ajan ja on ajankohtainen, yhteiskunnasta riippumatta.

Suosittelen luettavaksi jokaiselle, joka haluaa paikantaa itsensä lähihistoriaan, ja varsinkin päätöksentekijöille, jotka hakevat omaa kultaista lankaansa
päätöstensä ohjenuoraksi.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.