Maahanmuuttaja – sana, joka joutaisi romukoppaan

Sanomalehti Kalevan järjestämä 22.11. maahanmuutosta oli hyvä, meitä oli (toisistamme tietämättä!) useita vihreitäkin paikalla. Asiantuntijat olivat hyviä ja keskustelu monipuolista. Saeed Warsame panelistina loisti tietämyksellään!

Maahanmuuttaja -termi on kyllä todella ongelmallinen, kun ainoa yhdistävä tekijä”maahanmuuttajissa” on, että he ovat syntyneet jossain muualla kuin Suomen rajojen sisällä. Ja kuten ystäväni Latekoe hoksautti, maahanmuuttaja -termi on käyttökelpoinen vain siinä tilanteessa, kun ihminen muuttaa maahan. Kuten mainio turvapaikanhakijoiden elämää tunteva poliisi Jouko Autio paneelissa huomautti, Suomeen tulevat ihmiset ovat aktiivisia ja haluavat rakentaa itse elämänsä. Huolehtia pitää siitä, ettei ihminen joudu syrjäytymiskierteeseen, ihan niin kuin ihan jokaisen ihmisen kohdalla.

Minusta maahanmuuttaja -termi pitäisi todellakin rajata koskemaan vain niitä päiviä, kun ihminen muuttaa toiseen maahan ja hänen tuloaan käsitellään jossain muodossa. Sen jälkeen ihminen on opiskelija, työtön, lääkäri, koululainen, siistijä, sairaanhoitaja jne. Maahanmuuttaja -termiä ei tarvita, jos sitä käytetään poliittisesti tarkoituksenmukaisesti ja harhaanjohtavasti lietsoa vihamielistä asennetta ja ilmapiiriä ihmisiä kohtaan. Sama pätee termeihin eläkeläinen, vammainen, työtön jne… nämä käsitteet yleistävät täysin erilaiset ihmiset jonkun harhaanjohtavan käsitteen alle. Keksitään paremmat sanat kuvaamaan moninaista todellisuuttamme! Kieli on pahimmillaan sietämättömän yleistämisen väline.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.