Puhutaan ihmisten kielellä

Kadulla tapaan paljon ihmisiä eri elämäntilanteissa. Osalle ihmisistä minulla on kertoa eduskunnasta hyviä uutisia, toisia pystyn ainoastaan kuuntelemaan ja ehkä kulkemaan yhdessä pienen tovin elämänpolkua.

Hyvä uutinen, josta iloitaan on hallituksen lupaama yhteiskuntatakuu nuorille, joka tarkoittaa, että jokaiselle peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun päättävälle nuorelle taataan ensi vuodesta lähtien jatkokoulutuspaikka tai paikka työharjoitteluun. Hyvä uutinen on myös pienenevät luokkakoot tai toimeentulotuen korottaminen. Hyviin uutisiin voinee lukea myös eduskunnan tahtotilan lohikantojen vahvistamiseksi, vaikka muut EU -jäsenmaat eivät tälla kertaa Suomen tahtoon taipuneetkaan. Yritämme ensi vuonna uudelleen uuden lohistrategian voimalla.

Huono uutinen voi jollekin olla, ettei omaishoito siirry vieläkään Kelan maksettavaksi, mutta sen sijaan turvallisuutta saattaa lisätä tieto tulevasta vanhuspalvelulaista.

Viime päivinä politiikan kielenkäyttö valtakunnallisella tasolla on ollut kovin monimutkaista. Puhutaan Sote-alueesta ja peruskunnista. Kunta monessa kielessä tarkoittaa yhteistä tai ihmistä. Ja tästähän on kyse: kunta on ihmisten yhteinen koti. Kunnan perustehtävä on tarjota turvaa ja tasavertaiset mahdollisuudet ihmisille riippumatta siitä, missä he asuvat.

Ihmiset haluavat hyvät terveyspalvelut, hyvät päiväkodit ja koulut ja hyvät mahdollisuudet harrastaa. Kukaan ei halua elää autojen pakokaasussa, vaan miellyttävämpää on jos ympärillä on vihreää ja hiljaisuutta. Parasta on, jos lähellä on vielä puhdasta vettä pulahtaa uimaan ja mahdollisuus pyöräillä lähikauppaan ja postiin. Oulu alkaa olla aika lähellä ihannetta, jota kunta-  ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksella tavoitellaan. Uusi Oulu on riittävän iso järjestämään itse peruskoulutuksen, terveydenhuollon erikoissairaanhoito mukaanlukien ja joukkoliikenteen. Toisaalta Oulussa on omat selkeät kaupunginosansa, jotka voivat päättää lukuisista asioista, vaikka päivähoidosta, koulujen ruokahankinnoista, liikuntapaikoista tai alueen yleisestä viihtyisyydestä. Vielä, kun ratkaisemme meitä vaivaavan työttömyyden, päihdeongelmat ja pystymme vastaamaan paremmin perheiden tarpeisiin haastavissa elämänvaiheissa alkaakin Oulu olla mallikaupunki. Se voi jopa toimia kuntauudistuksen esimerkkinä.

Toivon, että uudet valtuutetut ottavat erityisesti päihdeasian, nuorten työllistämisen ja perheiden tukemisen sydämenasioikseen. Itse olen ainakin tähän työhön valmiina.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.