Ydinvoiman haitoista

Kaleva yleisönosasto elokuu 2010

Eduskunta äänestää ydinvoimaluvista tällä viikolla. Kansanedustajien on syytä muistaa, että Suomen kansan enemmistö ei halua uutta ydinvoimaa, ja heidän tulee toteuttaa tätä tahtoa.

Pohjois-Suomessa vastustamme erityisesti rannoillemme rakennettavaa ydinvoimaa. Erityisen huolen aiheuttaa tieto siitä, että Fennovoiman saadessa luvan sen ydinjätteille ei ole sijoituspaikkaa. Ennen loppusijoittamista tuntemattomaan paikkaan, jätteet jäisivät todennäköisesti Pyhäjoelle tai Simoon jäähdytysaltaisiin vuosikymmeniksi tulevien sukupolvien riesaksi. Lupaa ei voida antaa, jos jätteille ei ole osoittaa sijoituspaikkaa. Sijoituspaikasta huolimatta ydinjäte ei lakkaa olemasta vaaratonta sataantuhanteen vuoteen. Äänestäessään ydinvoiman puolesta kansanedustajat vastaavat satojen tulevien sukupolvien terveydestä ja turvallisuudesta.

Maakuntahallituksen ja -valtuuston jäsenenä olen suhtautunut kielteisesti Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaavaan, joka on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, eikä sisällä merkintää ydinjätteen varastoinnista eikä loppusijoituspaikasta. Jos Fennovoimalle annetaan lupa rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle, vaarantaa hanke todennäköisesti Pyhäjärven kansainvälisen neutriinotutkimus- eli Laguna-hankkeen toteutumisen. Sen merkittävät työllistävät ja elinkeinoelämää vauhdittavat vaikutukset jäisivät toteutumatta.

Ydinvoimamaakuntakaava on EU:n luonto-, lintu- ja vesipuitedirektiivin vastainen. Lisäksi lausuntopyyntö maanomistajille Natura-arvioinnista on tekemättä, mikä asettaa koko hankkeen laillisuuden kyseenalaiseksi.

Mikäli ydinsäteilyä pääsee varastoinnista luontoon ja ympäristöön, ei kukaan ole ilmoittanut ottavansa vastuuta tuhojen korvaamisesta. Yksikään vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan ydinvoimalan aiheuttamia mahdollisia tuhoja. Simon Karsikkoon kaavaillun ydinvoimalan turvavyöhykkeellä asuu puolestaan yli 5000 ihmistä, joka jo sinällään tekee
mahdottomaksi Simoa koskevat ydinvoimasuunnitelmat.

Paitsi että ydinvoimala tuhoaa herkkää meriluontoa, aiheuttaa se haittaa myös ihmisille. Saksassa tehty tutkimus on osoittanut ydinvoimaloiden läheisyydessä asuvien lasten leukemiatapausten olevan huomattavasti yleisempien kuin muiden lasten. Ydinvoimala vaarantaisi välillisesti ydinvoimalan lähistöllä asuvien ihmisten terveyden ja luonnon monimuotoisuuden. Yksi turvallisuusseikka on jäänyt lähes kokonaan keskustelun ulkopuolelle: maailmanpoliittisen tilanteen
kiristyessä, olisi ydinvoimala mitä tehokkain kohde terroristi-iskuille.

Nojautuminen ydinvoimaan energiamuotona on lyhytnäköistä taloudellista hyötyä tavoitteleva yritys. Tavallinen veronmaksaja ei ydinvoimasta hyödy. Ydinvoimamyönteisyydellään Suomi viitoittaa tietä globaaliin ydinvoimakierteeseen.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.