Verotuksen vääristymät

Seuraavan eduskunnan tärkein tehtävä on tuloerojen kasvun katkaiseminen ja eriarvoistumisen kääntäminen tasa-arvoistumiseksi. Eriarvoistuminen ja arvomaailmojen eriytyminen uhkaa yhteiskuntarauhaa ja vaarantaa hyvinvointivaltion olemassaolon. Suomi ja Ruotsi ovat seuranneet tuloerojen kasvussa Yhdysvaltoja ja Britanniaa ja kohonneet nopeimmin kasvavien tuloerojen maiksi kehittyneissä OECD-maissa. On aika muuttaa yhteiskunta oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu katkaistaan tehokkaimmin verotuksen vääristymät oikaisemalla. Moni meistä on havahtunut tosiseikkaan, että viime vuosikymmenten hallitukset ovat siirtäneet johdonmukaisesti verorasitusta pienipalkkaisille ja keskituloisille. Sen sijaan hyvätuloiset osallistuvat vähenevässä määrin yhteiskuntamme rahoittamiseen. Pääomatuloja on vastedes verotettava korkeamman prosentin mukaan ja osinkotulot saatava progressiivisen verotuksen piiriin.

Toissaviikon Mot-ohjelmassa tuotiin esille, kuinka suomalaisten veronkanto on eriarvoistavaa. Verorasitusta on lisätty pienituloisille arvonlisäveron ja kiinteistöveron muodossa, kun taas listaamattomat yhtiöt on vapautettu kokonaan osinkotuloista 90 000 euroon asti. Varallisuusvero on poistettu ja pääomatulo on 28 prosentin tasavero.
Pienituloiset maksavat bruttotuloistaan suhteellisesti eniten arvonlisäveroja eli 17 % ja säästävät vähemmän, kun taas suurituloiset maksavat välillisiä veroja ainoastaan 8 prosenttia bruttotuloista.

Mot-ohjelmassakin esiintyneiden verotuksen asiantuntijoiden mukaan eriarvoisuus on samaa luokkaa kuin 1970- luvulla. Professori Niskakankaan mukaan verotuksen ykkösperiaate pitää olla veronmaksukyky ja verot pitäisi ottaa niiltä, joilla on kyky kantaa verorasitus. Tällä hetkellä Suomessa asiat ovat juuri toisinpäin. Tuleva eduskunta ja hallitus ovat vaa’ankieliasemassa kehityksen kääntämisessä oikeille raiteilleen. Pienituloisten verotusta on kevennettävä, perusturvaa vahvistettava ja lapsiperheiden ja vanhusten köyhyys taltutettava. Vain näin toteutamme hyvinvointivaltion ideaa ja takaamme jokaiselle tasa-arvoiset kasvun ja elämisen mahdollisuudet.

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.