Homekoulut kuntoon

Yle nettikolumni 24.8.12

Syksyn tullen painaa monia vanhempia suuri huoli: altistanko lapseni homeelle lähettäessäni hänet huonokuntoiseen kouluun. Homeelle on Suomessa altistunut kymmeniä tuhansia oppilaita sadoissa kouluissa ja terveytensä menettäneitä opettajia on varmasti sadoittain. Homeongelman kustannukset liikkunevat sadoissa miljoonissa. 

Homeongelma olisi varmasti ratkaistavissa useilla keinoilla. Rakennusvalvonnalla voidaan estää kosteusvaurioiden ilmaantuminen. Jokainen rakennusvalvontaan satsattu euro tuottaa kymmenienkertaisen hyödyn. Hyöty on taloudellinen sekä rakennusmateriaalissa, mutta etenkin säästyneessä työkyvyssä ja terveysmenoissa. Homeongelmaa vastaan voidaan taistella hyvällä kiinteistöjen hoidolla ja reagoimalla heti sisäilmaongelmien tultua esiin. Tässä työssä on kuntien rooli välttämätön. 

Budjettineuvottelut sekä kunnissa, että hallituksessa ovat parhaillaan käynnissä. Homekoulujen korjaaminen ja väliaikaistilojen hankkiminen korjauksen tai uudisrakentamisen ajaksi tulee olla yksi talousneuvottelujen tärkeimmistä aiheista. Ongelman laajuuden vuoksi valtion ja kuntien täytyy tehostaa otettaan, tehdä yhteistyötä ja myöntää riittävästi resursseja kansallisen ongelman voittamiseksi. Taistelu hometta vastaan elvyttää rakennusalaa, mutta ennen kaikkea, koulujen sisäilmasta huolehtiminen maksaa itsensä takaisin terveinä lapsina ja nuorina, tulevaisuuden tekijöinä

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.