Kansanedustajat Oras Tynkkynen ja Satu Haapanen Pyhäjoella: Ydinvoimala Hanhikivelle ei ole läpihuutojuttu

Oras Tynkkynen ja Satu Haapanen– Ydinvoimaan turvautuminen nykyisessä maailmantilanteessa on vanhanaikaista ja vastuutonta. Ydinvoimaloihin sijoitettavat miljardit eurot tulisi suunnata uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen ja käyttöönottoon, sanoo Satu Haapanen, vihreiden eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Oulun vaalipiiristä.

Hanhikiven ydinvoimalahanketta ei ole arvioitu riittävästi ihmisten eikä paikallisten elinkeinojen näkökulmasta. Mitä ydinvoimala merkitsee esimerkiksi perinteiselle maanviljelysalueelle? Jättävätkö monet asukkaat kotikuntansa sinne nousevan ydinvoimalan myötä? Ydinvoimala tuskin toisi uusia asukkaita Pyhäjoelle, ja työssäkävijät kulkisivat todennäköisesti työmaalla Oulusta tai kauempaa käsin.

Ympäristövaikutusten arviointi on ollut osin puutteellista, koska osa selvityksistä on valmistunut vasta päätöksenteon jälkeen. Myöhemmin on löytynyt esim. uusia lajeja ja osa selvityksistä on edelleen kesken.

Erityisenä vaarana tällä hetkellä on, että yhtiö aloittaa luonnon kannalta tuhoisat valmistelevat rakennustyöt ennen kuin edellytykset rakentamislupaan ovat täyttyneet.

Fennovoima ei ole kyennyt hankkimaan kaikkia tarvitsemiaan maa-alueita. Yksityiset maanomistajat ovat haluttomia luopumaan maistaan ydinvoimalan hyväksi.

Suurena ongelmana Hanhikiven ydinvoimalasuunnitelmissa on Fennovoiman kyvyttömyys löytää ydinjätteille loppusijoituspaikka. Ydinjätteet jäisivät joka tapauksessa välivarastoitavaksi Raahen seudulle/Pyhäjoelle vuosikymmeniksi. Julkista rahaa ei pidä käyttää ydinvoimalahankkeen edistämiseen.

Fennovoiman ydinvoimalahanketta seurataan tarkasti myös Euroopan Unionin vetoomusvaliokunnassa. Ydinvoimalan rakentaminen Hanhikiven kaltaiselle pitkälti luonnontilaiselle ja kulttuuriarvoiltaan rikkaalle alueelle on erittäin arkaluontoinen asia.

– Ydinvoimaan liittyy merkittäviä taloudellisia riskejä. Olkiluoto 3:n kustannukset ovat riistäytyneet käsistä, uudelle paikkakunnalle rakentaminen on kallista ja talouskriisi on sulkenut lainahanoja. Fennovoiman ydinvoimala voikin vielä kaatua omaan taloudelliseen mahdottomuuteensa, arvioi Pyhäjoella Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen.

 Lisätietoja:  Satu Haapanen, 050 512 0345  Oras Tynkkynen, 050 512 1584

Kategoria(t): Kirjoituksia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.